Sennheiser HD 560s, vilka lurar … ;-)

Har funderat länge på att skaffa ett par bra hörlurar, inte minst för att kunna spela ”min” musik ungefär på vilken volym som helst vilket innebär ganska påtaglig ljudnivå … 😉

Jag har suttit och kollat på Blocket, Marketplace och andra säljställen efter något begagnat, kolalde efter t.ex. Sonys blåtandsversioner, XM3 och senare XM4 men även andra var intressanta. Som den OCD-person som jag är satt jag också och funderade över om jag skulle kunna leva med de begränsningar, ljudmässiga alltså, som blåtandstekniken innebär i begränsad mängd ljuddata som kan överföras per tidsenhet jämfört med kabelanslutna motsvarigheter …

Började därför leta runt efter lurar med kabel och insåg snabbt att detta var den väg jag ville gå, definitivt med en väl fungerande DAC och hörlursförstärkare, inte minst för att kunna driva dom även från min telefon. Dessutom var ett par riktigt fina kabelanslutna lurar halva priset jämfört med en mer begränsad blåtandsversion …

Jag ville också ha ett par lurar med en väldigt jämn karaktär utan utpräglad bas, mellanregister eller diskant. Ganska snabbt dök Sennheiser upp på min radar och som en sorts sweet spot för min del verkade deras HD 560s vara ett lämpligt val.

Letade en del på Internet, hittade ett bra pris på Amazon och lade min beställning, några dagar senare hämtades paketet upp hos mitt postombud.

Jag har inte lyssnat i riktiga hörlurar på måååånga år, sist jag kommer ihåg är nog typ 40 år sedan och jag kan säga att teknik och ljudupplevelse gått framåt, verkligen!

Vilket ljud, gillar att de är öppna ”utåt” för jag inbillar mig att det ökar på den rymliga ljudbilden de har.

För det första så passar lurarna mitt huvud väldigt bra, de klämmer ingenstans och efter ett tag känns det inte att man har dom på sig. De är också, enligt mig, väldigt lätta.

Ljudbilden är öppen och ”rymlig”, de är också kirurgiskt krispiga i sin diskant och har ett fint mellanregister, basen är tung utan att vara störande även om man kör en låt mixad för en dundrande basupplevelse. Även om jag är 50+ och har en, enligt alla, nedsatt hörsel så kan jag säga att dessa lurar ger en häftig upplevelse för en novis som mig. Jag har hittat ljud som jag aldrig tidigare märkt av i mina Apple EarBuds eller AirPods. Och att de ansluts med kabel är bara störande eller lite annorlunda första dagen, sedan hittade man ett sätt att ha den upphängd på ett bra sätt vid datorn och skall jag vara ärlig, vilket min fru alltid säger att jag skall vara, så lyssnar jag primärt i dom sittande vid datorn och då är det inget problem alls med en kabel hängande vid sidan.

För att ansluta dom via datorn provade jag först via min dockningsstation, en Caldigit TS3 Plus, och det fungerade men då den sitter monterad under skrivbordet, för att vara ur vägen, så fick jag ner och krypa på knäna för att skifta mellan lurar och mina högtalare vilket inte kändes optimalt. Skaffade därför en liten USB-ansluten DAC (Digital to Analogue Converter) vilket jag kommer att skriva om i ett annat inlägg.

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!