FiiO Q1 MkII, du måste ju driva dina hörlurar …

För att kunna lyssna på Apple Music i det nya Lossless-formatet, ALAC, så behöver man extra hårdvara, vare sig man vill lyssna med en iPhone eller iPad, dels behöver man externa kabelanslutna hörlurar men man behöver också en extern DAC med inbyggd förstärkare då den inbyggda förstärkaren i telefon eller platta inte orkar driva ett par större hörlurar eller högtalare om man nu föredrar detta.

Man kan självklart köpa hur dyr utrustning som helst men jag ville självklart ha en avvägning mellan pris och prestanda. Som hörlurar valde jag Sennheiser HD 560s och som DAC föll valet på FiiO Q1 MkII vilken har ett inbyggt batteri som räcker mer än 10 timmar, enligt uppgift vilket jag inte testat än. Denna lilla DAC verkar välbyggd och ljudet är fantastiskt, speciellt som jag inte har något att jämföra med. Det sitter en inbyggd DAC med förstärkare i min dators USB-docka, en Caldigit TS3 Plus, och FiiO:n låter minst lika bra. Normalt sitter mina datorhögtalare i USB-dockan och så snart jag startar FiiO:n, medan den är USB-ansluten via dockan, så tar den över ljudet och släpper tillbaka ljudet till dockan så snart jag stänger av den. Perfekt!! Precis så som jag vill ha det.

Alla kontakter är guldpläterade och verkar vara av bra kvalitet med fin känsla då man kopplar in sina lurar. Likaså är skjutknappar och volymvred med sin inbyggda till/från pckså av hög kvalitet med bra känsla och tydlig funktion.

Ljudet då? Jo, i mina ”50+”-öron låter det helt fantastiskt bra, kanske också för att jag trivs med ljudbilden i mina Sennheiser-lurar. Det är ju också så att kombinationen Sennheiser HD 560s tillsammans med Fiio Q1 MkII kostar ca 2.500 Sek vilket man. kan jämföra med till exempel ett par bra blåtandslurar från Sony som kostar runt 2.800 Sek vilka inte har bättre ljud, lovar. Blåtand är alltid en begränsande faktor då man pratar om ljud i hög kvalitet och nu när Apple äntligen släppt sin tjänst för förlustfritt ljud i minst CD-kvalitet så vore det ju synd att inte använda utrustning, som dessutom är billigare, för att lyssna på det. Eller hur? Och då ingår det en kabel från Apple Lightning till den micro-USB som FiiO Q1 ansluts med, det sitter också ett inbyggt laddningsbart batteri i den så du kan driva dina lurar i 10+ timmar direkt från din iPhone eller iPad …

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!