Min religösa Apple-resa … ;-) (del 1)

>> Till del 2 >>

Ibland undrar man var saker börjar gå fel, eller i varje fall i en annan riktning än vart man trodde man var på väg … 😉 Låter nästan som en existensiell eller nästan religös fråga men lite kan man ju undra.

Som den riktiga tekniknörd jag är, och alltid har varit, så kan man ju förstå varför man gillade att sitta och pilla i Windows registerfiler, jag körde Android-telefoner, jag kommer ju från elektroniksidan där man en gång i tiden kunde använda en logikanalysator för att följa uppstartssekvens och POST-förfarande för Motorola-processorer, jag satt och och programmerade EEPROM, det var verkligen hackande på ett och noll-nivå och där man direkt kunde följa och inte minst förstå de ändringar man genomförde.

Sedan kom Windows, tror jag började använda Windows 3.0 (kan ha varit tidigare version, var runt -86), sedan 3.10 och 3.11 … och man satte bockar i rutor för att välja, ofta fungerade det inte som det skulle och man fick in i .ini-filer för att konfigurera sina funktioner … och så vidare.

Runt -88 – -89 kom jag i kontakt med en Apple-dator första gången, kändes som världens lekstuga och något för flummiga musik- och grafikintresserade människor, inte för mig som var tekniker … och inte minst skulle man dra och släppa disketten i papperskorgen för att mata ut den ur diskettläsaren. För mig betydde det att man raderade … Ja, kvitt samma men där och då bestämde jag mig för att hata allt vad Apple hette, för all framtid, jä… tramsdator!

Snabbspolning fram till 2015ish, vi skulle på jobb plötsligt köra iPhone och jag fick en 6s och jag avskydde den från första sekund och i 20 minuter därefter, sedan hamnade den i bokhyllan och jag satte jobbsimkortet i min privata Androidtelefon med dubbla simplatser. Kanon! I tre månader, sedan stängde man av möjligheten att kolla sin jobbmejl med annat än iPhone … men då fick jag väl skippa mejlen tänkte jag, iPhone skulle jag fan inte använda i alla fall.

Snabbspolning igen, nu till våren och sommaren 2017, och vi behövde byta vår CanalDigital-parabol mot en nyare då den gamla knappt höll ihop längre. Dessutom var jag tveksam till att fortsätta ha CanalDigital då vi betalade ofantliga summor för en massa reklam och program som återsändes gång på gång. En kollega på dåvarande jobb var en riktig Apple ”fan boy” och han tipsade om Apple TV 4K-modellen och berättade allt om hur fantastisk den var. Tänkte att det finns ju motsvarande Android-modeller men … väljer man Apple så är man ju ganska säker på alla app-tillverkare ser till att hålla sina appar uppdaterade och fungerande då Apple TV ändå hade en ganska stor användarmassa. Så tänkte jag i min egen motivationsprocess så vi köpte två Apple TV 4K av minsta modell med 32 GB minne, fick hem dom och kopplade in dom. Sedan började frustrationen … som förväntat … till att jag förstod att jag var tvungen att skapa två konton hos Apple och inte bara ett, dels ett Apple-ID och dels ett för App Store.

Efter att detta lösts, med kontouppsättningen, så började vi använda våra AppleTV och efterhand så växte vårt gillande, mitt mer än min frus men efter någon vecka så fungerade det helt ok tyckte vi båda. Och efter ytterligare någon månad så gick det från att vara helt ok till att vara en riktigt bra produkt som bara fungerade och som dessutom gjorde sitt jobb bra, riktigt bra. Till och med så bra att jag började snegla på min gamla iPhone 6s som låg i hyllan … 😉

Slut på del 1 av historien … 🙂

>> Till del 2 >>