Jag har lämnat Windowsvärlden ;-)

Nu har jag, kanske för gott lämnat Windowsvärlden, i alla fall nästan 😉

Under många år, ja … sedan mitten av -80-talet, har jag kört Microsoftbaserade operativsystem. Från allra första början var det Microsoft Dos … någon version 2…. något vill jag minnas, gärna kompletterat med Norton Commander för enklare filhantering. Runt ’88-’89 vill jag minnas att MS Windows kom in i bilden, allt som ett skal utanpå Dos, tror den första Windowsversion jag kom i kontakt med var 3.0. Från den dagen har det funnits MS Windowsbaserade datorer i min ägo, det har också till och från (mest från) funnits en och annan Linuxbaserad dator i huset men aldrig som mer än test och lek liksom.

Nu är det dock helt annorlunda. Dels kör jag Mac OS på min laptop, vilken också agerar ”stationär” dator, vilket i sig är en välutvecklad Linuxdistribution, och dels har jag nu installerat Debian utan något grafiskt gränssnitt, bortsett från det textbaserade gränssnittet då, på samtliga av familjens servrar. Eller ja, mina servrar för ”familjen” har ingen koll på detta ändå 🙂

Vår gamla filserver, en Dell Power Edge T20, började bete sig illa, den gick inte heller att uppdatera till Windows 11 och till slut hittade jag att en 8GB minnesmodul höll på att fallera, Windows uppförde sig ”trasigt” även efter att minnesmodulen plockats ut, vilket reducerade mängden minna markant i servern, och då började fundera … på att installera om den med Debian istället och komplettera med Open Media Vault för fildelningen. Jag passade också på att plocka ut två gamla diskar, med över tio år på nacken, men behålla en nyare 2TB och en 3TB-disk samt komplettera med en 256GB SSD för operativsystemet. Sagt och gjort, allt fungerade rakt upp och ner efter installation och uppatchning, lite gamla kunskaper dammades av … och vår gamla filserver lever igen och mår jättebra, är nog lika snabb som innan med tanke på att de mekaniska diskarna som sitter i inte är de snabbaste i världen … men i sina bästa stunder kan man skriva eller läsa runt 800 Mbps vilket är helt ok.

Jag tycker dessutom om att ha backup på backup så jag har, i andra ändan av huset, ytterligare en liten(!) filserver för backup bestående av en Raspberry PI 4 med 8GB minne och en 5TB USB-disk ansluten. Denna lilla anrättning kör Raspbian (Debian) med Open Media Vault utanpå, fungerar klockrent men med lite sämre prestanda än den ”stora” filservern. Men för ändamålet är det helt ok!

Mina två DNS- och DHCP-servrar har jag beskrivit tidigare, fortfarande två Raspberry PI 4 som kör Raspbian (Debian), båda med 8GB minne, den artikeln hittar du här …

Vad har jag mer då? Jo, min VPN-server som också beskrivits tidigare här, en Raspberry PI 4 med 4GB minne, som tillåter OpenVPN in mot vårt nät från våra bärbara datorer, plattor och telefoner, för den händelse att man behöver det vid resor …

… och javisst, min test- och lekwebbserver som också den kör Raspbian (Debian) kompletterat med Apache2 (webbserver), PHP av senare snitt och MariaDB som MySQL-server. Till det körs SSL via Lets Encrypt-certifikat, PHP Myadmin är också installerat för databashantering … och all data ligger på en ansluten USB-disk, 2TB tror jag den är …

Japp, så ser min IT-värld ut just nu och att gå från Windowsmiljön till en mer Linuxorienterad har varit lättare än jag trodde, det har inte varit några problem alls … om man bortser från första veckorna då man labbade och testade mycket, vilket i sig innebar ett par söndertrasade installationer men efter det, smooth sailing …

… utom för att köra MS Visio, en mjukvara jag inte lyckas hitta någon ersättare för i Mac-miljön och som jag inte vill/kan leva utan. Vad gör man då? Jo, installerar Parallels på sin Mac, kör en virtuell Windows 11 och i den kan jag sedan utan problem installera min Visio. Så nästan lämnat Windowsmiljön är nog närmre sanningen 😉