Apple HomePod Mini

Under många år har jag använt olika blåtandshögtalare och det har fungerat jättebra, oftast … och i alla fall efter att jag hittade en iPod så att jag slapp att det ringde i blåtandshögtalaren så fort det ringde, eller att man slapp med förfäran inse att den jag försökte prata med hördes i hela området då högtalare stod på altanen med volymen högt uppskruvad samtidigt som vederbörande inte hörde mig alls, jag var ju kanske inte ens där …

Under ett av sina Apple-event under sensommaren 2020 presenterade så Apple sina nya HomePod Mini, små klotformade högtalare som definitivt var mycket mer tilltalande för ögat än de tidigare klumpiga, om än välljudande, och svindyra vanliga HomePod som funnits några år. De nya högtalarna skulle dessutom ligga runt 1200:- per styck villet kändes mer överkomligt än runt 4500:- de tidigare kostade.

Hmm, visst hade det varit smart tänkte jag, men så tänkte inte Apple, de hade för nämligen inte för avsikt att sälja dessa i Sverige med hänvisning till att Siri, den talstyrning Apple tycker man skall använda till allt, att ”hon” inte pratar svenska. Det var mitt allra minsta problem i denna världen, Siri är nämligen det sista jag vill ha och definitivt det första jag slår ifrån i mina Appleenheter så snabbt jag bara kan. Vem med en syresatt hjärna vill ha mikrofoner, helt utom sin kontroll, igång i sitt hem? Mikrofoner som kan fånga upp allt från förtroliga samtal till vuxenlekar, nej tack!!! Inte i mitt hem i alla fall!!! Finns ju ingen som vet var detta hamnar eller vad det kan användas till … och jag vill i alla fall inte vara den som står för underhållningen på Apples, eller någon annans, julfest 😉

Hur som helst, våra fyra HomePod Mini fungerar utmärkt och de har även ett ljud som vida översteg mina förväntningar, även om de är väldigt små så finns det en antydan till djup bas såväl som ett utmärkt register av höga frekvenser. Jag kör en helt rak tonkurva via telefonen och har inte känt ett behov av att laborera med andra equalizerinställningar i min Apple Music-app.

Apple Airplay 2-ikon
Apple Airplay 2

Jag startar oftast Apple Music i min enhet, klickar på Airplay-ikonen och går in och väljer vilka högtalare som skall spela den spelade musiken. Låter jag sedan Apple Music.appen vara framme och aktiv så kan jag fortsätta justera den gemensamma volymen likväl som de enskilda högtalarnas volym eller till exempel att byta artist eller låt direkt i appen. Väljer jag att avsluta appen fortsätter musiken att streama via Airplay 2 och telefonen som startade strömmingen kan lämna byggnaden och nätverket.

Skulle jag åter starta Apple Music så finns det ingen koppling mellan appen och det som spelas i högtalarna. För att kunna styra detta igen måste man starta Apple Music genom Homekit och appen för detta. Så först startar jag Homekit, då visas högtalarna eftersom jag valt att de skall visas bland favoriterna och ett långtryck på någon av de aktiva högtalarna ger åter tillgång till det som spelas. Denna hantering var betydligt mer omständig än vad jag förväntat mig och den täta knytningen till Homekit är mer tydlig nu än den var från början.

Som sagt, bra ljud och fungerar utmärkt men har en lite ”yxigare” hantering än vad jag ursprungligen tänkt mig då dess användningsområde egentligen, med Siri, är så mycket mer än bara bra ljud …

… och slutligen, som en lite bonus så kom jag på att de små runda underverken fungerar som Homekit-hubbar, de kan alltså kontrollera den automatisering du sätter upp i Homekit, alldeles perfekt 🙂

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!