Brexit får oanade konsekvenser

Ja, det är inte enbart i den finansiella världen, inom handel eller för oss som gärna vill ta oss över landsgränser som Brexit fått konsekvenser.

Många tekniska prylar är väldigt beroende av en gemensam, stabil och oerhört exakt tidskälla och för det använder man NTP, Network Time Protocol. Många företag och nätoperatörer har sina egna iridiumur som i sin tur nyttjar GPS för att synka sina klockor, men för oss privatpersoner är det inte ekonomiskt eller praktiskt möjligt. Istället får vi hitta fria alternativ via Internet och ett sådant initiativ är pool.ntp.org, ett stort antal så kallade tidsservrar som är fria att utnyttja och peka ut från sina datorer, sin nätverksutrustning, sina servrar eller vad man nu behöver tidssynka.

En sådant standardanrop har under låååång tid varit eu.pool.ntp.org och har man ställt in detta har man skickats sina tidssynkanrop mot fyra olika IP-adresser inom EU och så har allt fungerat. Det har varit en sådan säker sak att tillverkare till och med hårdkodat i sina enheter, det vill säga att du inte ens kan ändra det själv utan tillverkarna måste uppdatera sina mjukvaror och du i din tur måste utföra uppdateringen i dina enheter från dessa tillverkare. TP-Link är en av dessa tillverkare som gjort så, bland annat i sina produkter för meshnätverk, i mitt fall hittade jag det i Deco M9 Plus.

Vad har då Brexit haft för inverkan på detta? Jo, när det stod klart att Brexit skulle bli ett faktum valde projektet pool.ntp.org att, istället för att bryta isär de organiserade NTP-servrarna, döpa om domänanropet från eu… till europa… vilket innebär att man numera måste gå mot europa.pool.ntp.org för att synka sina enheter.

Ändringen fick så allvarliga konsekvenser för så många användare att till och med Google i sina DNS:er 8.8.4.4 samt 8.8.8.8 lade in egna entries för att skicka användare rätt men använder du egna eller din operatörs DNS:er är risken stor att dina enheter helt enkelt inte kan synka sina klockor längre. För min del, med mina fem Deco-enheter, innebar det dessutom cirka femtiotusen DNS-anrop per dygn mot den gamla domänen då enheterna bara sprutade ur sig försök till att tidssynka.

Hur löser du då detta? Ja, som tidigare nämndes kan du ju i dina Deco peka ut Googles DNS:er, står de i läge ”Åtkomstpunkt” får du nog först gå över i ”Router”-läge, göra inställningen, spara inställningen och sedan gå tillbaka till ”Åtkomstpunkt” igen för att hoppas på att de fortsätter använda den. Alternativet för mig var att lägga in ändringen i mina egna lokala DNS:er så att eu.pool.ntp.org pekade på nedanstående fyra IP-adresser.

anders@Anders-MBP-M1 ~ % dig europe.pool.ntp.org
;; ANSWER SECTION:
europe.pool.ntp.org. 45 IN A 193.190.147.153
europe.pool.ntp.org. 45 IN A 37.187.205.149
europe.pool.ntp.org. 45 IN A 5.39.184.5
europe.pool.ntp.org. 45 IN A 92.62.34.78

Detta var mina femtio öre i detta ämne … 🙂

Ha det!

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!