CarLinkIt 3.0, Apple Carplay, Waze och Apple Music?

Sugen på att kunna ansluta din iPhone till din bilstereoenhet utan kabel? Då kan jag ha en lösning för dig …

Nyligen hittade jag CarlinkIt 3.0 nedsatt till $99 plus frakt och lite tull, moms och andra importavgifter. Adderade ihop till en $150 innan jag hade den i min hand men ändå bättre än ett utgångspris på $179 som det var för ett tag sedan.

Hur som helst, den dök ner i min brevlåda, packades snabbt upp och anslöts till bilen … typ … men det visade sig inte vara det självspelande piano jag trodde- Det var ju dock lite roligt ändå, nu fick amn ju sätta sig in i detta ett tag …

Bra hjärngymnastik!

Först fick man lösa det med anslutningsproblematiken. Var gång man ”kallstartade” alltihop, dvs. slog på tändningen i bilen så att man strömsatte uttaget som CarlinkIt var ansluten till så visade det sig att CarlinkIt vaknade till liv långt mycket snabbare än bilen och dess huvudenhet varpå iPhonen började jämra sig över att ”denna enhet stöds inte” eller motsvarande och hade det börjat var resten dömt att aldrig komma igång. Det man kunde göra då, medan bilens tändning fortfarande var igång, var att dra ut kabeln ur CarlinkIt och sedan återansluta den … och vips fungerade återanslutningen. Ok, så hur kommer maN åt inställningarna i CarlinkIt då?

När du väl är ansluten och allt ser bra ut, gå till 192.168.50.2 i din telefons webbläsare, den telefon som alltså är ansluten till CarlinkIt. Ingen inlogging krävs, ändra värdet för fördröjning till t.ex. 15-20 sekunder, inställningen sparas så snart du klickar på något annt utanför textrutan, stäng av allt och prova igen. Detta var knepet för att få min anslutning att fungera perfekt var gång, om än att det tar 15 sekunder längre tid att starta upp och få Carplay på skärmen.

Vad händer egentligen då? I telefonen måste du ha både Blåtand och WiFi igång, det första CarlinkIt gör är att ansluta sig mot din telefon via Blåtand, där skickar den information om WiFi som telefonen skall ansluta sig mot och resterande kommunikation sker via WiFi med mycket högre hastighet än vad Bluetooth klarar.

Ok, så nu ansluter sig allt, var gång och utan problem, allt väl eller hur? Nope …

Apple Music fungerade fint, ingen direkt fördröjning att prata om men GPS-mjukvaran Waze då? Inte sååå bra, hade problem med hängningar, Waze frös helt och andra problem och det spelade ingen roll om jag hade Waze i aktivt förnster på telefonen eller ej, hela tiden en massa strul!

Satte mig och gick genom intällningarna på min iPhone, en efter en, som hade med Waze att göra

  • Under Allmänt och tillåtna appar i bakgrunden tillät jag Waze.
  • Under Integritet och platstjänster till jag Waze att alltid använda platstjänsterna.

Efter detta har jag inte haft fler problem och allt verkar snurra på bra tillsammans med min Volkswagen / Skoda-enhet.