Dolby Atmos / Rumsligt ljud, revolution eller trams?

Vi är många, många, måååånga som suttit och lyssnat på Apples rumsligt ljud och de demolåtar de gärna använder, till exempel Marvin Gayes gamla låt eller Weeknds Save your Tears. Helt fantastiskt vilken skillnad Dolby Atmos gör, eller som Apple kallar det, Rumsligt ljud. Eller gör det så stor skillnad?

Jag lyssnade flera gånger och märkte ett par stora skillnader! För det första, då man vill bevisa den särdeles positiva skillnaden med Dolby Atmos jämfört med vanligt stereoljud så ökar man volymnivån, totalt skulle jag tro mellan 3 och 6 dB. I princip alla människor upplever musik på något högre volym som mer välljudande, det är bevisat så där luras vi att tro att ljudet förbättras.

För det andra, spela en låt i vanlig förlustfri stereoåtergivning, en som du tycker låter jättebra med mycket både låga men också höga toner, addera sedan en equaliser som du kan ge det gamla välkända leende ansiktet … och du kommer väldigt nära vad Apple kallar en revolution för musiken. Det är såklart inte hela sanningen och för all del, vill du verkligen vara säker på att du INTE skall höra musiken så som artisten, producenten eller någon annan ville att den skulle låta så visst, klicka för allt i världen i att du vill lyssna på låtarna med Dolby Atmos. Så känner jag! Trams …

… och sedan hittade jag bifogad video på Youtube som visade precis samma sak fast mycket mer ingående av en som faktiskt inte bara har en åsikt utan som är rimligt duktig i ämnet … 😉

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!