Det är viktigt med backup, men …

… är du säker på att du har en fungerande backup? När var sista gången du faktiskt läste tillbaka en backup och såg att filerna faktiskt fungerar att öppna? Eller kontrollerar du att filerna faktiskt finns där?

Anledningen till att jag skriver om detta är att jag igår eftermiddag, efter arbetet, satt och pillade med min fortfarande nästan nya Macbook, satt och synkade upp foldrar inne i Lightroom Classic och insåg plötsligt att något var fel. De mappar som innehöll över 20.000 bilder från två långresor till USA och flera fina nationalparker saknades från åren 2008 och 2009, det var björn, varg, bäver och jag vet inte vad som fotats under dessa resor. Amen vadf.., är det en bugg tänkte jag, gick in i Finder för att bara kolla så att mapparna låg där de skulle och inser snart att nej, ingen bugg … och inga mappar. Fasen tänkte jag, men det är lugnt, har ju backup både lokalt på en backupserver i huset och som om det inte skulle räcka kopieras de även från backupdatorn även till en tjänst ”i molnet” via tjänsten iDrive. Gick in i den lokala backupen men även där saknades de två åren och alla filerna? Men vadf.. och kallsvetten kom krypande … för jag vet ju att iDrive tar bort filer som saknats i mer än trettio dagar. Tänker lite positivt att de måste ju ha försvunnit helt nyligen så det är lugnt, jättelugnt … men nope, efter inloggning och snabb kontroll i iDrive-tjänsten så var det väldigt tydligt att dessa två mappar varit raderade i mer än trettio dagar … och filerna var borta!!! Visste inte om jag skulle skratta eller gråta, och vad fan skulle jag säga till min fru …?!?! Det var ju hennes bilder också!!

Mejlade iDrives support, fick svaret några timmar att de tyvärr inte hade äldre filer än just trettio dagar, precis som tjänsten föreskriver. Jag tänkte att de kanske sparade årsbackuper eller liknande men inget de kunde ta fram till kund i alla fall. Hopplöst berättade jag för Klara som såg nedslagen ut några timmar …

… och sedan gick jag, utan allt för mycket hopp om att kunna lösa det, in i arbetsrummet, satte mig och letade genom säkert femton år och lika många TB av fillagring, vissa saker i väldig röra, vissa välordnade … och efter en timme eller så ser jag så plötsligt datornamnet på en gammal dator dyka upp långt ner i filstrukturen under en mapp med namnet ”Temp”, ”Musse” och något som var döpt till ”Musse_OLD”, plötsligt en strimma hopp även om jag var beredd det skulle vara tomt härunder. Men nej, där fanns bildmappar, gott om dom, fram till 2016 och det räckte ju 🙂

Så slutligen kunde 20.661 bildfiler återläsas till sin rätta plats, allt var återställt och nya backuper var skapade, denna gång med korrekt antal filer. Livet är rätt bra trots allt och Klara såg glad ut igen 😉

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!