TP-Link Deco M9 Plus, wifi i mesh?

Svårt med täckning

Att få bra wifi-täckning i sitt hus kan vara en utmaning, inte minst beroende på hur huset ser ut samt vilka material det är byggt med. I vårt fall bor vi i vad som närmast kan betecknas som en bunker. Samtliga ytter- samt innerväggar består av armerad betong, det är inte bara utmanande när man skall sätta upp tavelkrokar, det är också ett elände om man vill försöka få till en vettig täckning med trådlöst nätverk, wifi. Och som om inte armerade betongväggar räcker till för att göra det jobbigt, vi har blåtandseneheter, mikrovågsugnar och andra tekniska prylar som slåss om frekvensområden där wifi för privatbruk också skall samexistera …

Under flera år hade vi ett par routrar som stod uppsatta som accesspunkter i varsin ände av huset men hur vi än gjorde var det alltid problem när man rörde sig mellan de olika rummen, det tog ibland lång tid innan enheter skiftade över från den ena accesspunkter till den andra, ibland hände det inte alls och så tappade man i princip kontakten med nätet. Ingen höjdare alltså …

TP-Link Deco M9 Plus

Under sommaren 2020 införskaffades ett så kallat mesh-system av fabrikat TP-Link, modellen är Deco M9 plus. Det vill säga ett antal accesspunkter med mycket intelligens i som kan kommunicera med varandra och utbyta information om var de olika enheterna som vill ansluta befinner sig, vilken som borde byta från en accesspunkt till en annan med mera och allt detta gör dom över en egen länk som de upprättar mellan varandra och som alltså inte upptar bandbredd för alla anslutna enheter. Denna så kallade ”back haul”-förbindelse kan antingen bestå av en kabelanslutning eller, om sådan saknas, en trådlös anslutning över en egen radioförbindelse.

Placering

Jag började experimentera med antalet accesspunkter och dess placering i huset, till slut verkade det som om fem stycken var optimalt, då får vi jättebra täckning även i uterum samt hela tomten inklusive garaget och garageinfarten.

Konceptuell skiss över huset och placering av accesspunkter

Det slutade med en accesspunkt enligt bilden.

  • Arbetsrummet
  • Köket mitt i huset
  • En i respektive sovrum
  • Vardagsrummet

Accesspunkten i arbetsrummet är huvudnod och de andra använder denna för kommunikation mot omvärlden. Accesspunkten i vardagsrummet är kabelansluten mot arbetsrummet, övriga sitter bara uppmonterade och använder den ”back haul”-länk som jag beskrev tidigare, via egen radioförbindelse med andra ord.

Router eller accesspunkt?

För att kunna göra alla inställningar man behöver så är TP-Link-systemet gjort för oss med smarttelefon, det finns ingen möjlighet att använda sin dator utan det är en app i telefonen som gäller. Det fungerar å andra sidan ganska bra …

Det första man måste, eller i alla fall bör, bestämma sig för är hur man ser sin framtida användning av sitt nätverk, skall vissa enheter sitta kabelanslutna och skall vissa använda wifi eller skall allt i hela huset använda wifi? Har man ett NAS eller andra gemensamma enheter i huset som alla enheter skall kunna komma åt? Det är också bra att förstå hur ens tjänstefördelare är uppsatt, det vill säga hur ens Internetleverantör levererar sin tjänst. Det finns två sätt att sätta upp sitt meshnät på, antingen som ”Åtkomstpunkt” eller som ”Router” vilket är det förvalda alternativet.

Väljer man att använda det förvalda ”Router”-alternativet så kommer meshnätet att ha alla funktioner man behöver för att ansluta mot Internet, det innebär brandvägg, adressöversättning av IP-adresser mellan ert nätverk och de publika adresserna på Internet, det finns barnskydd och andra skyddsmekanismer att tillgå och anledningen till att detta läge är förvaltningsrätten är att det fungerar för de flesta oavsett hur INternetleverantörens tjänstefördelare är uppsatt. Som sagt, det fungerar även om det varken är rätt för de flesta eller optimalt …

I de flesta fall, som det är för oss, så levererar Internetleverantören en avlämningsutrustning, ibland kallad tjänstefördelare, med alla dessa funktioner aktiverade och ibland kan man få konstiga effekter om man sätter en brandvägg efter en annan brandvägg vilket ”Router”-läget i det här fallet faktiskt innebär och man tillför oftast inget mer än att man låter fler utrustningar göra samma sak. Läs på om detta i er dokumentation från Internetleverantören eller kontakta dom är mitt råd för finns dessa funktioner redan i er avlämningsutrustning rekommenderar i alla fall jag att man väljer ”Åtkomstpunkt” för meshnätet.

Uppgradera den inbyggda mjukvaran

Precis som med allt annat man köper idag, verkar det ibland som, så innehåller dessa accesspunkter en mjukvara, de är ju egentligen som små datorer om man ser till vad de kan och de kör Linux som operativsystem, en anpassad version från TP-Link. Det gör också att man behöver uppdatera sina enheter för att få senaste säkerhetsuppdateringarna, buggfixarna och även de senaste funktionerna. I Deco-appen finns en funktion för detta, den är enkel att hitta och den heter ”Uppdatera Deco”. Enkelt tycker man men nej, så bra var det inte. Den version mina accesspunkter kom med stödde inte uppdatering i Deco-appen utan man fick ladda ner en annan liten programvara till sin dator samt själva mjukvarufilen. Därefter visade sig att man var tvungen att avaktivera alla nätverksgränssnitt man hade i datorn för att denna lilla uppgraderingsmjukvara skulle förstå min dators nätverksuppsättning, kunna komma åt nätet och därmed skicka mjukvarufilen till samtliga Deco-enheter. Tog en dag eller två innan det blev klart för mig, och många svordomar också. När sedan allt var uppdaterat så visade det sig att då, via Deco-appen i telefonen, så fanns det ytterligare en uppdatering att lägga på så just nu, i skrivande stund, kör mina enheter ver. 1.4.3 signerad 20200921.

Skall alla enheter ansluta via mesh?

Så, nu är alla dina enheter anslutna i sitt nya fina mesh-nätverk, det är datorer, telefoner, surfplattor, smarta elpluggar i eluttag, smarta lampor, smarta högtalare, streamingboxar, ja allt man kan tänka sig … men så visar det sig att din streamingbox som är kopplad till tv:n i vardagsrummet plötsligt hänger sig och visar att den buffrar mer eller mindre hela tiden, dina smartpluggar fungerar ibland lite som dom vill, musiken i dina högtalare hänger sig och så vidare …

Det är nu man kan börja fundera på hur bra metodiken ”bara slå på strömmen och glöm resten” fungerar, kanske är det bra att veta vad man vill och fundera över hur man själv vill att det skall fungera. Genom att, i Deco-appen, gå in under respektive accesspunkt och sedan klicka på enheten som är ansluten kan man se så att den ligger mot den accesspunkt som verkar vettigast, att signalstyrkan är bra och sedan avaktiverar man ”Mesh Teknologi” (ja, svengelskan är sådär …). Då säkerställer man att inte den anslutna enheten får besked av accesspunkten att leta efter ett annat, ibland faktiskt sämre, alternativ.

Efter att jag avaktiverat ”Mesh Teknologi” för alla de enheter som faktiskt inte flyttar runt i huset så har jag haft ett riktigt stabilt trådlöst nät, mina Apple-TV har aldrig tappat hastighet på grund av dålig (läs felaktig) anslutning mot sin accesspunkt, mina smarta elpluggar och lamport har fungerat och allt snurrar på i bra fart här hemma.

Summering

Ja, ett meshnät som detta är inte jättebilligt, räkna med 1100:- per accesspunkt om du har tålamod och handlar när det är reor eller andra erbjudande … eller som jag gjorde, via Blocket 😉

Det medföljer inga monteringsmöjligheter utan jag hittade plasthållare som kan skruvas i tak eller på vägg via Wish.com så det tog några veckor att få hem från Kina. Likaså är kablarna väl tilltagna om du planerar att lägga accesspunkterna på fönsterbrädor eller liknande men monterar du dom på vägg eller i tak, räkna med att köpa på dig ett antal förlängningskablar.

Nu är jag jättenöjd, vi har ett väl fungerande trådlöst nät, det fungerar bra även i trädgården där Klipp-Niklas (vår robotgräsklippare) arbetar under somrarna och är i behov av Internet då och då, om inget annat när jag vill ändra någon inställning. Efter att jag inte längre tillät att enheter, som faktiskt inte flyttar runt, byter accesspunkt så har alla små avbrott upphört och våra streamingenheter har fungerat felfritt.

close

Trevligt att du hittade hit.

Registrera dig för att få månadens nyheter i inkorgen, varje månad ... 😉

Vi spammar inte och vi kommer aldrig att dela med oss av dina kontaktuppgifter, lovar!